Evo vam jedan recept za jednu divnu baklava na primer za nas bajram ;)!
Sastojci
| 
Bosanska baklava 
1kg 
gotovih jufki za baklavu 
0,5kg 
oraha sjeckanih 
0,5kg 
oraha mljevenih 
1kg 
šećera 
250g 
maslaca 
250ml 
ulja suncokretovog 
250ml 
mlijeka punomasnog 
dvije 
kašike meda 
dva 
limuna 
jedan 
štapić vanilije 
malo 
cimeta | 
Način pripreme
Istopiti maslac s uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješati s vrlo malo cimeta i 250 g šećera.Na lim za pečenje položiti 3 jufke (svaku poprskati pripremljenom smjesom), potom posipati mješavinom od oraha, zatim stavljati po 2 kore svaku poprskati) i orahe, i tako do kraja dok se ne utroše orasi. Zadnje neka budu 2-3 kore.
Premazati ih sa malo mlijeka i oštrim nožem pažljivo razrezati baklavu na kocke, potom dijagonalno na trokute (ili po želji).
Staviti peći na slaboj vatri (to je jako bitno) - otprilike na 140°C. Peći do bronzano smeđe boje.
U međuvremenu staviti preostalih 750 g šećera u zdjelu i naliti toliko vode da pokriva šećer 1 cm iznad površine. Dodati vaniliju i ploške limuna (odstranite koštice), kratko prokuhati. Sirup ne smije biti rijedak.
Kad je baklava pečena preliti je još vrućim sirupom i opteretiti (limom za pečenje u koji se ulije malo vode). Ostaviti da prenoći, dobro rashladiti. I poslužiti.
Prijatno <3<3<3 !!!

 
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen